Ciecierzyca zawiera 19% wartościowego białka roślinnego, jest afrodyzjakiem, ponadto ma działanie antymiażdżycowe, pomaga w walce z anemią, zaparciami, nowotworem okrężnicy i bielactwem, wspomaga odchudzanie. Jest podstawą diety św. Hildegardy. Można z niej wyczarować tysiące potraw…
Właściwości zdrowotne ciecierzycy
1. Ciecierzyca jest źródłem wartościowego białka

Zawartość białka w ciecierzycy jest bardzo wysoka, to aż 19%. To porównywalna wartość z fasolą i grochem, a także mięsem, rybami i białym serem. Żeby zwiększyć jakość białka występującego w ciecierzycy warto połączyć ją w jednym posiłku z kaszami.
Ta właściwość ciecierzycy zachwyca mnie szczególnie w aspekcie jej zastosowań w „zdrowym cukiernictwie”. Bardzo kusząca jest myśl o tym, że można bezkarnie zajadać się słodkimi przysmakami, które nie tylko nie są trujące, ale wręcz stanowią pełnowartościowy posiłek. Więcej o ciecierzycowych słodyczach bez wyrzutów sumienia już wkrótce .
2. Ciecierzyca obniża ciśnienie i poziom cholesterolu

Wysoka zawartość w ciecierzycy sprzyja obniżenia złej frakcji cholesterolu. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn, u których codzienna wysoka dawka błonnika zmniejszyła ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc.
Z kolei wysoka zawartość potasu w ciecierzycy (291 mg/100 g) obniża ciśnienie poprzez poprawianie drożności naczyń krwionośnych. Potas sprzyja równiez wydalaniu nadmiaru sodu z organizmu, co dodatkowo stabilizuje poziom ciśnienia krwi.
3. Ciecierzyca w walce z anemią

To dobra wiadomość dla anemików: ciecierzyca zawiera 2,89 g żelaza na 100g, co jest wartością porównywalną z chudą wołowiną oraz szpinakiem.
4. Ciecierzyca na zaparcia i przeciwnowotworowo.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika (7,6 g na 100g) i jego działanie poprawiające pracę jelit uważa się również ciecierzycę za produkt spowalniający rozrost komórek okrężnicy oraz zapobiegający jego powstawaniu.
Błonnik wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest pożądane u osób z nadkwaśnością czy refluksem żołądkowo-przełykowym. Pomoże także w chorobach jelit, m.in. uchyłkowatości jelit, żylakach odbytu.
5. Ciecierzyca a cukrzyca

Ciecierzyca mi niski indeks glikemiczny (IG=30) – korzystny dla cukrzyków, również błonnik działa stabilizująco na stężenie cukru we krwi.
Ponadto, jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w „British Journal of Nutrition”, dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę.
Przynajmniej taki efekt badacze uzyskali u szczurów z otyłością wywołaną laboratoryjnie. Doszli więc do wniosku, że dieta bogata w ciecierzycę może zapobiec wystąpieniu cukrzycy.
6. Ciecierzyca lekarstwem na bielactwo

Naukowcy z Banaras Hindu University w Indiach przekonują, że opracowana przez nich maść na bazie ciecierzycy może być pomocna w leczeniu bielactwa nabytego. Swoje lecznicze właściwości ciecierzyca zawdzięcza zawartym w niej aminokwasom, które wpływają na syntezę melaniny, czyli pigmentu skóry, a następnie regenerują komórki pigmentowe i pomagają w leczeniu chronicznych zaburzeń dermatologicznych.
7. Ciecierzyca a odchudzanie
Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ponadto ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B i magnez – substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), bez obaw można włączyć do diety. Spożywana w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.
8. Ciecierzyca to leczący afrodyzjak

To nie jest akurat ta właściwość ciecierzycy, którą lubię najbardziej, ale faktem jest , że ciecierzyca jest silnym afrodyzjakiem. Ale to nie wszystko. W badaniach klinicznych dowiedziono, że kobiety, które spożywają więcej białka roślinnego w stosunku do zwierzęcego są bardziej płodne. Białko roślinne zawiera sporo argininy. Aminokwas ten bierze udział w produkcji tlenku azotu, ułatwia to przepływ krwi przez narządy rodne.
Co można przygotować z ciecierzycy?
Można z niej zobić WSZYSTKO.
Ciecierzyca jest warzywem o lekko słodkawym, orzechowym posmaku. Podczas moczenia i gotowania suche ziarno ciecierzycy zwiększa swoją objetość 2,2 razy. Świetnie się sprawdza jako baza wszelkiego rodzaju słodkości. Ich zaletą jest wysoka wartość odżywcza i zdrowotna , całkowicie niewyczuwalna w poprawnie wykonanym deserze…

Ciasta czekoladowe z ciecierzycy są puszyste i wilgotne, najczęściej można znaleźć ciasta czekoladowe z dużą ilością kakao, słodzone bananami lub daktylami i miodem. Są też jasne z dodatkiem choćby wiórków kokosowych…
Kolejna kategoria to kremy czekoladowe do smarowania pieczywa, przypominajace w smaku nutellę, z dużą ilością mielonych orzechów, śmietaną lub. serkiem homogenizowanym, kakao, słodzone daktylami… Takie kremy mogą być bardziej rozrzedzone, lub stanowić warstwę w innych deserach lub ciastach.
Dalej mamy musy czekoladowe robione z aquafaby (wodzie po gotowaniu z ciecierzycy z duzą ilością białka). Taką ubitą na sztywną pianę aquafabę można połączyć na przykład z roztopioną gorzką czekolada, żeby stworzyć wysokobiałkowy, zdrowy deser, albo uczynić bazą sernika na zimno. Można zrobić bezy bądź wegańskie ptasie mleczko…
A teraz przyjrzyjmy się kulkom ciecierzycowo– bakaliowym w różnych wariacjach, zwanych potocznie TRUFLAMI. To prawdziwe małe zdrowe red bulle , kulki mocy…, eleganckie i bardzo smaczne.

Przejdźmy do dań głównych: znajdziemy tu zupy, kotlety, pierogi z ciecierzycowym farszem, dalej leczo, słynne arabskie falafele bardzo ostro przyprawiane i delikatny arabski humus z różnymi dodatkami.
Możemy się też pokusić o samodzielne połączenie ciecierzycy z różnymi warzywami w pastach do chleba, sałatkach, potrawkach, risotto… wreszcie możemy też przyrządzić ciecierzycę pieczoną w miodzie lub z dodatkiem różnych przypraw i sosów.
To tak naprawdę dopiero początek możliwości nieocenionej i bardzo zdrowej ciecierzycy, którą można w kuchni wykorzystać na tysiące sposobów…
Ciecierzyca jest częścią diety zdrowotnej św. Hildegardy

św. Hildegarda – XI wieczny omnibus
W ten właśnie sposób ciecierzycą się zainteresowałam. Zaufałam mądrości św. Hildegardy, no i wpadłam po uszy. Po prostu mój organizm sygnalizuje mi na wszystkie sposoby, że ciecierzyca jest właśnie tym, czego potrzebuje najbardziej, objawia się to m. in. błogim uczuciem ciepła w żołądku zaraz po konsumpcji…
Holistycznym ujęciem zdrowia św. Hildegardy (tej niesamowicie wszechstronnej i wyemancypowanej kobiety naukowca i polityka XI wieku) warto się zainteresować. Jako podstawę swojej zdrowotnej diety wymiania 8 podstawowych składników pokarmowych:
orkisz, kasztany jadalne, koper włoski, fasola, ciecierzyca, dynia , seler , cebula, czosnek
oraz
dodatkowo:
jabłka , gruszki, pigwa, wiśnie, maliny, jeżyny, cytryny i pomarańcze, słodkie migdały, sałata głowiasta, ryby i przyprawy.
W zasadzie te XI-wieczne odkrycia pokrywają się w 100% z badaniami współczesnej nauki, co zachwyca i wprawia w zdumienie (może Bóg istnieje naprawdę?) …
św. Hildegarda z BinGen
„Ciecierzyca jest ciepła, delikatna, lekka, a spożywanie jej jest przyjemne.”
Właściwości odżywcze ciecierzycy

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna – 164 kcal
Białko ogółem – 8,86 g
Tłuszcz – 2,59 g
Węglowodany – 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik – 7,6 g
Witaminy
Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna – 0.526 mg
Witamina B6 – 0.139 mg
Kwas foliowy – 172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K – 4,0 μg
Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo – 2,89 mg
Magnez – 48 mg
Fosfor – 168 mg
Potas – 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk – 1,53 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Bibliografia:
- Servan – Schreiber D., Anrtyrak. Nowy styl życia, 2017 Warszawa.
- Wiater E,. Hildegarda z Bingen, Kraków 2012.
- dr Wighard Strehlow, św. Hildegarda z Bingen, Zdrowie z mądrości natury. Przewodnik po medycynie św. Hildegardy z Bingen, Kraków 2010.
Katarzyna Papiernik