Kotlety gryczano – buraczane

Kotlety buraczano-gryczane

Pomysł na wegańskiego burgera (zdrowego i niskokalorycznego?)

Kotlety gryczano – buraczane same w sobie stanowią pełnowartościowe danie, o działaniu antynowotworowym.

Ich główne komponenty to połączenie buraków, kaszy gryczanej i mąki gryczanej (bezglutenowej ), wraz z dodatkami pełnymi witamin, minerałów, antyoksydantów i innych bardzo wartościowych substancji odżywczych….

Zostały mi w lodówce trzy buraki średniej wielkości, pomyślałam, że można by było przygotować z nich coś nieklasycznego, i padło na kotlety.

Buraki to najzdrowsze warzywo w polskiej kuchni – dzięki betalainom ma działanie antynowotworowe, poprawia jakość krwi (duża zawartość kwasu foliowego) a także jest pomocne w walce z wirusami.

Kasza gryczana z kolei obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.


Kotlety gryczano – buraczane – soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz, lekko kwaskowe, pieczone a nie smażone.

Ciekawa odmiana domowej kuchni!

SKŁADNIKI NA KOTLETY GRYCZANO – BURACZANE

  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże jabłko
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 4 łyżki oleju kokosowego

PRZYGOTOWANIE KOTLETY GRYCZANO – BURACZANE

  1. Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie
  2. Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju kokosowym
  3. Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 stopniach
  4. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
    w blenderze na gładką masę, lub pozostawiając grubszą fakturę składników według upodobań.
  5. Formujemy dość grube kotleciki
  6. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i polewamy 1 łyżką oleju kokosowego
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut, z funkcją grzania góra – dół (aż do zrumienienia

Kotlety gryczano – buraczane bardzo sycące, z charakterystycznym uczuciem błogiego ciepła w żołądku po spożyciu. Podawać z dipem czosnkowym, posypane koperkiem, w formie przekąski, albo głównego dania.

Może być też podstawą wegańskiego, zdrowego i niskokalorycznego WEGAŃSKIEGO BURGERA.

SMACZNEGO!

Katarzyna Papiernik