Pomysł na wegańskiego burgera (zdrowego i niskokalorycznego?)
Kotlety gryczano – buraczane same w sobie stanowią pełnowartościowe danie, o działaniu antynowotworowym.
Ich główne komponenty to połączenie buraków, kaszy gryczanej i mąki gryczanej (bezglutenowej ), wraz z dodatkami pełnymi witamin, minerałów, antyoksydantów i innych bardzo wartościowych substancji odżywczych….
Zostały mi w lodówce trzy buraki średniej wielkości, pomyślałam, że można by było przygotować z nich coś nieklasycznego, i padło na kotlety.
Buraki to najzdrowsze warzywo w polskiej kuchni – dzięki betalainom ma działanie antynowotworowe, poprawia jakość krwi (duża zawartość kwasu foliowego) a także jest pomocne w walce z wirusami.
Kasza gryczana z kolei obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i ma potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Kotlety gryczano – buraczane – soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz, lekko kwaskowe, pieczone a nie smażone.
Ciekawa odmiana domowej kuchni!
UWAGA Skladniki wymagaja lekkiej korekty, (ja sama przygotowuje wszystko zwykle na oko, no i musialabym je przygotowac jeszcze raz).
SKŁADNIKI NA KOTLETY GRYCZANO – BURACZANE
- 3 średniej wielkości buraki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duże jabłko
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka pietruszki
- 0,5 łyżeczki chilli
- 4 łyżki oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE KOTLETY GRYCZANO – BURACZANE
- Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie
- Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju kokosowym
- Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 45 minut w 180 stopniach
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
w blenderze na gładką masę, lub pozostawiając grubszą fakturę składników według upodobań. - Formujemy dość grube kotleciki
- Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i polewamy 1 łyżką oleju kokosowego
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut, z funkcją grzania góra – dół (aż do zrumienienia

Kotlety gryczano – buraczane bardzo sycące, z charakterystycznym uczuciem błogiego ciepła w żołądku po spożyciu. Podawać z dipem czosnkowym, posypane koperkiem, w formie przekąski, albo głównego dania.
Może być też podstawą wegańskiego, zdrowego i niskokalorycznego WEGAŃSKIEGO BURGERA.
SMACZNEGO!