Kotlety z ciecierzycy z nasionami chia

Bezmięsne kotlety z nasionami chia

Bezmięsne kotlety

z ciecierzycy z dodatkiem nasion chia to ciekawe urozmaicenie polskiej kuchni.

Dlaczego lubię ciecierzycę?

Jest źródłem pełnowartościowego białka (19%), ma wiele właściwości zdrowotnych i zastosowań w kuchni. Można z niej robić zarówno desery, ciasta, sosy czekoladowe, jak i dania główne takie jak kotlety, pasztety, pasty do chleba (np. humus). Woda po gotowaniu ciecierzycy, tzw. aquafaba jest wegańskim odpowiednikiem zwierzęcego białka.

Właściwości zdrowotne ciecierzycy to między innymi działanie antymiażdżycowe, zapobiegające anemii (wysoka zawartość żelaza), wspomagające układ pokarmowy. Ciecierzyca ma  niski indeks glikemiczny, przez co pomaga w odchudzaniu (jest bardzo sycąca). Jest również uważana za silny afrodyzjak (…). Z tych wszystkich powodów warto za eksperymentować z ciecierzycą dla urozmaicenia polskiej kuchni.

Dziś proponuję

Kotlety z ciecierzycy z nasionami chia.

Bezmięsne kotlety z nasionami chia Bezmięsne kotlety z nasionami chia[/caption]

Składniki: kotlety z ciecierzycy z nasionami chia

  • 0,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej kokosowy do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie:  kotlety z ciecierzycy z nasionami chia

  • ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie gotować do miękkości około 1,5 h (można też użyć ciecierzycy z puszki – 1,2 szklanki)
  • cebulę zeszklić na oleju kokosowym
  • pozostałe składniki zmiksować w blenderze
  • uformować kotlety
  • obtoczyć w  bułce tartej
  • smażyć po każdej ze stron przez około 5 minut
  • wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach Celsjusza (pod folią aluminiową)
  • podawać  z ziemniakami, kasza gryczaną, ryżem quinoa lub kuskusem

Dlaczego warto urozmaicać dietę?

Na rynku polskim pojawiło się ostatnio wiele znanych na całym świecie superfoods, produktów bogatych w wiele składników koniecznych dla naszego zdrowia. Warto urozmaicać nimi naszą dietę, bo jest to jeden ze sposobów na detoksykację organizmu, a także podnoszenie odporności, pomocnymi w zwalczaniu negatywnych skutków GMO oraz zanieczyszczenia środowiska.

Zdrowotne właściwości nasion chia:

nasiona chia

 

Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Zapobiegają nowotworom piersi i szyjki macicy, ale zwiększają w nieznacznym stopniu zachorowalność na raka prostaty.  Są źródłem potasu,  magnezu, wapnia i sodu pierwiastków wspomagających serce.

    Regulują wysokość białka c-reaktywnego przeciwdziałającego zawałom. Wysoka zawartość błonnika wspomaga pracę jelit, a pełnowartościowe białko 16% jest dobrym rozwiązaniem dla wegetarian. Wysoka higroskopijność tych nasion sprawia, że pęczniejąc w żołądku dają uczucie sytości, wspomagają więc proces odchudzania.

Płatki owsiane

płatki owsiane 

 

   Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Witaminy B1 oraz B6, a także selen i magnez wspomagają układ nerwowy, chroniąc przed depresją.

    W płatkach znajdziemy też witaminę E,  flawonoidy, oraz dużą ilość cennego błonnika: beta-glukanu, wspomagającego pracę jelit (właściwości probiotyczne), oraz hamujące nowotwory. Owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. 

      Posiada aż 7% zawartość cennych tłuszczów nienasyconych. Podawane na zimno mają niski indeks glikemiczny. Jest często stosowany przez sportowców.

Dieta cud?

Tak więc warto czasem po experymentować, popracować nad zmianą złych nawyków żywieniowych, przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym za pomocą dobrze zbilansowanej diety.

Jednakże z pewnością nie znajdziemy żadnej diety cud, która będzie panaceum na wszelkie zło tego świata i zapewni nam nieśmiertelność. Mamy do czynienia z pewnymi trendami żywieniowymi, kreowanymi częściowo przez producentów zdrowej żywności. Z pewnością sprawdzi się więc polityka zdrowego rozsądku i wyważonego podejścia do kwestii żywienia i naturalnej medycyny.

Katarzyna Papiernik