Mąka orkiszowa i ciecierzyca to dwa składniki zdrowotnej diety polecane przez św. Hildegardę, a TE pierogi sa nie tylko zdrowe, ale również naprawdę PYSZNE.
Składniki
CIASTO
- szklanki mąki orkiszowej typ 2000
- woda letnia
- sól,
- 1 – 2 lyżki pieprzu
FARSZ
- 200 g ciecierzycy
- olej kokosowy
- 2 małe cebulki
- 80 g sera koziego

PRZYGOTOWANIE:
FARSZ
Dobrej jakosci ciecierzycę eko namoczyć na 12 godzin, następnie gotować okolo 1,5 godziny do miękkości bez soli, odcedzić, wody nie wylewać. Cebule usmażyć na oleju kokosowym. Ugotowaną, ostudzoną ciecierzycę zmiksować z dodatkiem koziego sera i cebulą na gładką masę.
Woda z ciecierzycy to tak zwana AQUAFABA, wegański zamiennik jajka, którą można ubić podobnie jak białko z jajek kurzych i przygotować z niej wiele ciekawych deserów. Można ją na tą okoliczność zamrozić.

CIASTO
- do mąki orkiszowej wlewamy porcjami letnią wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto
- ciasto wałkujemy na płaty grubości 5 mm, wykrawamy szklanką koła średnicy 6 cm, nadziewamy farszem, a brzegi lepimy ręcznie.
- gotujemy w garnku z osoloną wodą i dodatkiem oliwy, (okolo 3-4 l), następnie wrzucamy porcjami ulepione pierogi i gotujemy okolo 5 min od momentu wypłynięcia
- gotujemy w garnku z osoloną wodą i dodatkiem oliwy, (okolo 3-4 l), następnie wrzucamy porcjami ulepione pierogi i gotujemy okolo 5 min od momentu wypłynięcia.
Pierogi orkiszowe z ciecierzycą i serem kozim maja wiele właściwosci zdrowotnych. Można je przygotować na bazie mąki i orkiszowej ciemnej (typ 2000), wtedy konieczny jest dodatek pieprzu (1-2 łyżki). Te pierogi mają więcej wlaściwosci odżywczych (mąka nie traci ich podczas dodatkowego przemiału),faktem jest, że mąka ta ma bardziej wyrazisty, ostry smak.
Możliwa jest jeszcze inna wersja, przy użyciu mąki orkiszowej jasnej (typ 670). Jej smak jest lekko slodkawy, orzechowy i przez to bardzo dobrze komponuje sie z lekko orzechową ciecierzycą. Ciasto pierogowe z jasnej mąki orkiszowej jest wyjątkowo delikatne, i pierogi w tej wersji naparwdę znikaja ze stołu błyskawicznie.

Wspaniałe wlaściwości zdrowotne mąki orkiszowej i związanej z nią św. Hildegardy w innych wpisach.
O zaletach ciceciorki więcej informacji znajdziesz tu.
Katarzyna Papiernik