Sałatka regenerująca (PYSZNA)

Sałatka regenerująca z awokado i ziarna amarantusa

Sałatka regenerująca

na bazie awokado i ziarna amarantusa, o działaniu antymiażdżycowym,  antynowotworowym i detoksykacyjnym. Na dodatek pyszna. 

Testuję ostatnio sałatki we wszelkich możliwych odsłonach, przyrządzane według zasady: dużo warzyw i owoców + wsad białkowy + maximum wartościowych dodatków. To takie  naturalne energizery , postawią na nogi każdego umarlaka.

Zrobiłam dziś sałatkę, która zachwyciła mnie smakowo, więc postanowiłam się nią podzielić (zdrowiej już nie można).

Składniki sałatki regenerującej:

  • 0,5 dużego awokado
  • 1 średni pomidor (najlepiej  z upraw ekologicznych bo mają dużo toksyn)
  • 0,5   średniej cebuli
  • 100 g pieczeni (ja akurat miałam schab, ale może być wołowina, albo cielęcina) ostro przyprawionej
  • 3,4 szklanki ziarna amarantusa
  • 2 listki sałaty z parapetu (te ze sklepu mają dużo pestycydów)
  • Kilka listków endywii (też z parapetu)

Sos do sałatki regenerującej:

  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka kurkumy
  • olej lniany

Przygotowanie sałatki regenerującej:

Ziarno amarantusa zagotować w wodzie o dwukrotnie większej objętości, aż wchłonie całą wodę. Pozostałe składniki pokroić (cebulę zeszklić na oleju kokosowym nierafinowanym), wymieszać z sosem )połączyć wszystkie składniki).

Sałatka regenerująca z awokado i ziarna amarantusa

Sałatka regenerująca z awokado i ziarna amarantusa

Czy ta sałatka JEST zdrowa?

Przypatrzmy się jej z bliska:

Awokado:

to jedno z najbardziej odpornych na pestycydy superfoods, zwane również „masłem Boga”. Zawiera zdrowy tłuszcz likopen, to również dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Pomaga w leczeniu i zapobieganiu:  nowotworów, alergii, zmian skórnych, stłuszczenia wątroby (awokado zawiera dodatkowo miedź, która stymuluje produkcję enzymów wątrobowych),  choroby Alzheimera. Kombinacja dużych ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego w owocu pomocne jest przy problemach z wysoką zawartością cukru we krwi i z cukrzycą, natomiast kombinacja jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i dużych ilości roślinnych fitosteroli obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów przy jednoczesnym wzroście dobrego cholesterolu HDL. Kombinacja dużej zawartości kwasu foliowego i witaminy B6 pomaga redukować homocysteinę, która powoduje powstawanie blaszki miażdżycowej i powstawaniu miażdżycy.
Jego dobroczynne właściwości wzmagają się w  połączeniu z pomidorem.

Pomidor:

Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych, są bogate w beta karoten (prowitamina A), witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, magnez, miedź i mangan, ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyoksydant, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są alkalizujące (zasadotwórcze). Są nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy, reumatyzmie, zapaleniu stawów, dnie, chorobach nerek i serca.zawiera dużo likopenu, antyutleniacza o działaniu antymiażdżycowym i antynowotworowym

Cebula:

naturalny antybiotyk (odporna na pestycydy)

Znajdziesz w niej fosfor, miedź, mangan, magnez, potas oraz oczywiście związki siarki, a właściwie dwusiarczki – odpowiadają one za charakterystyczny ostry smak i zapach. Warzywo dostarcza witaminy C, B6, B9 i B1. Cebula zawiera też fitoncydy, które działają bakteriobójczo.

Ziarno amarantusa:

zawiera skwalen, silny antyutleniacz o działaniu antymiażdżycowym, dużo wapnia (bez glutenu),  kwasu foliowego. Posiada niski indeks glikemiczny. Zawiera też dużo błonnika, oraz magnezu (więcej niż czekolada) i witamin z grupy B a także zdrowe tłuszcze.

Olej lniany

jest kopalnią cennych nienasyconych kwasów w optymalnych proporcjach. prze co usuwa z organizmu nadmiar „złego cholesterolu”, a jednocześnie podnosi poziom tzw. „dobrego cholesterolu”. Wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego zmniejszając ryzyko nadciśnienia, miażdżycy oraz chorób serca.  Lignany w nim zawarte, działają podobnie do żeńskich hormonów – estrogenów, podkręcają metabolizm, oczyszcza wątrobę pobudzając produkcję żółci. Duża zawartość błonnika reguluje trawienie a witamina E ma zastosowanie kosmetyczne, chroni przed promieniowaniem UV.

Kurkuma

źródło kurkuminy- polifenolu o  działanie przeciwzapalnym, antynowotworowym, przyspiesza procesy naprawcze mózgu, likwiduje złogi w neuronach, ma działanie żółciopędne i wspomaga pracę wątroby, pobudza wydzielanie gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, podnosi poziom katelicydyny – zapobiega infekcjom bakteryjnym,  a także wirusowym, wspomaga leczenie niektórych chorób oczu, poprawia kondycję nerek, pomaga w gojeniu ran oraz obniża cukier i cholesterol (wszystko potwierdzone badaniami)

Koperek

Ziele zawiera kwas chlorogenowy, kwas nikotynowy, kwas foliowy, flawonoidy (rutynę, kwercetynę, izoramnetynę, kemferol). Nasiona kopru włoskiego zawierają 4% olejku eterycznego, w skład, którego wchodzi 50% d-karwonu, d-limonen, felandren i terpinen. Oprócz tego 18% oleju tłustego (kwasy tłuszczowe: oleinowy, petroselinowy, linolowy, palmitynowy), 15% związków białkowych, kwasy organiczne (kwas kawowy, chlorogenowy), flawonoidy (wicenina, kwercetyna, kemferol), związki kumarynowe (eskuletyna, umbeliferon, skopoletyna). Prócz tego cała roślina zawiera szereg witamin (prowitamina A, witaminy C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, PP) oraz związków mineralnych (wapń, żelazo, fosfor). Poprawiają kondycję układu pokarmowego

Natka pietruszki

Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy) –  a także mikroelementów:  głównie magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, sodu, a także cynku, miedzi i manganu. Obecne w liściach żelazo  jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C. W natce znajdziemy też : chlorofil, olejki eteryczne (zawierających m.in. mirystycynę i eugenol), flawonoidy: luteolinę i apigeninę. Natka pietruszki ma działanie antybakteryjne, działa krwiotwórczo, zwiększa krzepliwość (witamina K), zapobiega miażdżycy, ma działanie antyrakowe i wspomagające przy leczeniu. Ponadto działa moczopędnie, detoksykująco, wspomaga odchudzanie.

Dodam tylko, że koper włoski i natka pietruszki są bardzo usilnie polecane przez św. siostrę Hildegardę z Bingen  (ostatnio coraz bardziej w Polsce znanej i docenianej).

PODSUMOWANIE:

No cóż, wygląda to imponująco. Czy Ty też, drogi czytelniku nie zaczynasz zastanawiać się nad tym, po co nam są tak naprawdę lekarstwa, skoro w naturze Dobry Bóg ofiarował nam wszystko, co potrzebne, żeby naprawić nasz organizm? Wystarczy tylko umieć dobrze odczytać przesłanie Ewangelii i być posłusznym Prawu Bożemu.

Katarzyna Papiernik