Antybiotyki wkrótce przestaną działać

bakterie

Antybiotyki są skuteczne w walce z większością bakterii – posiadają jednak wiele skutków ubocznych i nie niszczą wirusów. Rozwiązaniem jest naturalny antybiotyk – nalewka czosnkowo-ziołowa.

Antybiotyki

Antybiotyki towarzyszą człowiekowi odkąd,w latach trzydziestych XX w., Aleksander Fleming wynalazł penicylinę. Sam jednak przewidział fakt, że z biegiem czasu  bakterie się na nie uodpornią.

Nie można antybiotykom zarzucić braku skuteczności w zwalczaniu większości bakterii, ich używanie wiąże się jednak z wieloma skutkami ubocznymi. Niszczą florę bakteryjną układu pokarmowego, powodują zakażenia grzybiczne śluzówki jamy ustnej, pochwy, obniżają odporność.

Rośnie liczba szczepów bakterii antybiotykoodpornych. Spowodowane jest to między innymi niewłaściwym  ich przyjmowaniem, przedwczesnym przerwaniem antybiotykoterapii, lub nieodpowiednim dobraniem  antybiotyków do bakterii. Bakterie uodporniają się – zmieniają budowę ściany komórki, żeby lek nie mógł jej rozerwać, wytwarzają specjalne enzymy rozkładające antybiotyk albo wydalają go ze swego wnętrza. Zmutowane bakterie bardzo szybko się rozmnażają.

Antybiotyki nieźle radzą sobie z bakteriami, a także grzybami i pierwotniakami, ale w przypadku wirusów wypadają z gry. Nie dziwi więc mocno się rozwijający trend powrotu do natury i poszukiwania rozwiązań w aptece Pana Boga.

Zioła w walce z wirusami

Na rynku jest dostępny szeroki wachlarz suplementów diety i ziół oferowanych przez mniej i bardziej wiarygodne firmy. Zaprzyjaźnienie się  z powszechnie dostępną wiedzą na temat ziołolecznictwa może polepszyć  nam jakość życia, albo nawet je przedłużyć. Warto szczególnie zadbać o mózg, ten organ od którego dobrej kondycji tak wiele w naszym życiu zależy.

Alternatywą dla antybiotyków są występujące  w naturze zioła i substancje o działaniu bakterio-  i wirusobójczym. W odróżnieniu od substancji syntetycznych, zioła mają o wiele mniejsze skutki uboczne i szersze spektrum oddziaływania. Oprócz bakterii, niszczą również wirusy i grzyby, radzą sobie także nieźle z bakteriami antybiotykoopornymi.

Do ich zastosowania trzeba jednak odrobiny wiedzy i  cierpliwości. A przede wszystkim świadomości tego jak wielką szkodę mogą wyrządzić, łatwo dostępne i intensywnie reklamowane, leki syntetyczne polecane na przeziębienie i grypę, które niestety spożywamy często w zbyt dużych ilościach.

Nalewki ziołowe

Jednym z ciekawych rozwiązań proponowanych przez zielarzy jest samodzielnie przygotowanie naturalnego antybiotyku w formie nalewki. I tutaj znajdziemy między innymi  nalewki  gorzkie tak zwane bittery czy krople, co oznacza, że należy je podawać w małej ilości, bo są bardzo skoncentrowane. Dzięki interakcji z alkoholem, z ziół wydostają się dobroczynne frakcje nierozpuszczalne w wodzie, ponadto alkohol jest w nalewce środkiem doskonale konserwującym. Z biegiem czasu nalewka ziołowa nie traci więc na wartości, tylko zyskuje.

Przykład takiej nalewki tutaj.

Katarzyna Papiernik